Utazónapló

Forum Romanum és társai

2014. november 15. - pocokman

A mai napon úgy döntöttünk, hogy egy lazább, sétálós napot tartunk. Elmetróztunk tehát a Colosseumhoz (olaszosan Kolosszeija-hoz), ahol kívülről megcsodáltuk az amphitheatrumot. Nem mentünk még be, azt a holnapi napra tervezzük, mikor elkezdjük használni a 3 napos Roma passunkat. Megcsodáltuk a Constantinus diadalívet (a Colosseum mellett áll), majd elindultunk a Forum Romanum felé. Úgy tippeltük, hogy körülbelül egy órát leszünk bent, mert kívülről nem tűnt olyan nagynak a terület. Aha, ahogy azt Móricka elképzeli, délután 2 óra fele jöttünk ki, számításaim szerint olyan 3 órát tölthettünk bent. Rengeteg ókori templom és tér romjai sorakoznak a területen belül, aki igazi időutazásra vágyakozik, az a Colosseumot és ezt nézze meg először. Megtaláltuk a római szenátus üléstermét is, de volt itt egy gyönyörű gyömölcsöskert is.

A Forum szomszédságában található a Capitolium tér, ahol megtaláltuk a híres Romulus és Remus szobrot, illetve Marcus Aurelius lovas szobrát is. Innen tovább haladva eljutottunk a kultúrális minisztérium épületéhez, amely önmagában egy csodálatos műalkotás. A térképen felfedeztem, hogy a közelben van egy Mars templom is, úgyhogy elindultunk annak az irányába. A Mars templomot körbejárhattuk az utcán, illetve részben a területére is bemehettünk egy rámpán. Ekkor már rettenetesen éhesek voltunk, így körbejártuk a környék összes étkezdéjét, de sehol se találtunk elfogadható áron éttermet (egy hétre jöttünk, úgyhogy igyekszünk beosztani a pénzünket). Egy rendőrtől megtudtam, hogy merre található a következő állomásunk, az Argentina tér, majd elindultunk annak az irányába. Megjegyzem, hogy ez a környék csak úgy hemzseg az ókori romoktól, csak Pompeiben éreztem magamat ennyire közel az ókori világhoz.

Az Argentina egy szintén ókori romokat tartalmazó ásatás helyszíne, egy nálunk levő könyv szerint Julius Caesart azon a helyszínen gyilkolták meg. A térre nem tudtunk lemenni, mert zárva volt, de majd ha lesz rá lehetőságünk, akkor még megpróbálkozunk vele. Innen továbbhaladtunk a szűk utcákon, amelyek önmagukban is sok látnivalóval szolgáltak, a sok bolt és tömeg nagyon emlékeztetett Isztambulra. Itt megtaláltuk a Pantheont, amely eredetileg ókori építmény, majd a keresztény korban a kereszténységhez igazították. Képzeljetek el egy olyan épületet, amelynek az eleje egy antik templomhoz hasonlít, majd egy hatalmas kupolában folytatódik. Tudtam, hogy ez egy nagy épület, de erre a látványra nem igazán voltam felkészülve. Itt egyébként több hírességet is eltemettek, mint például Raffaellot, vagy az első itáliai királyt, I. Emanuelt

Ekkor már besötétedett, de ez nem zavar minket, mentünk tovább a Trevi-kút felé. Rengeteg megbámult üzlet és kirakat után elértünk a kúthoz, amely sajnos épp felújítás alatt volt, de ettől még megállapíthattuk, hogy egy szép építmény. Ezt követően elcsábított minket egy fagylalt üzlet, és továbbra sem tudok rosszat mondani az olasz fagylaltra. Végül pedig elértük a Spanyol lépcsőt, ahol percenként hajtottuk el a különféle erőszakos árusokat, fotózkodtunk kicsit, majd onnan metróval visszajöttünk a Garbatella térig. Hazafele úgy döntöttünk, hogy veszünk egy igazi, olasz bort. Betértünk egy bor üzletbe, és mivel fogalmunk se volt róla, hogy melyek a jó minőségű borok, megkérdeztem az eladót, hogy melyik az ő kedvence, vagy szerinte melyik a legjobb. Elég tanácstalannak tűnt szegény, de ennek ellenére hamar kezünkbe nyomott egy Epos nevű bort, amit a szállásunkon elfogyasztottunk. Jelen sorok írása közben is még kissé be vagyok csiccsentve, és el kell mondanom, hogy ez egy nagyon jó vétel volt, valószínűleg fogunk még venni, nagyon finom volt.

Holnapra egy Colosseum látogatást tervezztünk, illetve még a környékbeli látnivalókat szeretnénk megnézni. Az időről annyit, hogy annak ellenére, hogy november közepe volt, borzasztóan meleg van, az idő még strandolásra is alkalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr296898353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása